De Omdenkers

In 2015 kwam de voorstelling De Omdenkers tot stand. De Omdenkers, niet te verwarren met De OmZieners, is een muzikale voorstelling met humor. Het gaat over spookburgers, illegale Nederlanders zonder rechten. Door te veel ongeluk getroffen, is het leven van deze spookburgers op dood spoor belandt. Ze wonen illegaal op een camping, kunnen zich niet inschrijven bij een gemeente en hebben geen rechten. Officieel bestaan ze niet. Dat kan zo niet duren. Ze moeten hun verhaal kwijt. Maar bij wie? Bij de wethouder? De pastoor? Op radio of TV? Eén van hen heeft een stoutmoedig plan. Ze betreedt het enige podium dat voor hen openstaat: het toneel. De anderen doen graag met haar mee.

Door hun verhaal op het toneel te vertellen kunnen zij de wereld een duwtje geven, kijken mensen op uit hun slaap en zal er uiteindelijk hopelijk geluisterd worden. Door wie is nog de vraag. Misschien komt er uiteindelijk eerherstel en is terugkeer in de samenleving mogelijk.

Mensen zonder rechten, het komt vaker voor dan gedacht. Hun vraag is deze: ‘Kunnen wij, allen samen, werken aan een wereld waarin de armsten thuis zijn en leven zonder angst?’