oog toekomst pos

Met het oog op de toekomst

Het eerste theaterproject dat de stichting over het voetlicht bracht heette Met het oog op de toekomst. De voorstelling ging in première in 2002.

Het scenario was gebaseerd op het gelijknamige boek van Joseph Wresinski. In deze voorstelling speelde een professioneel acteur naast een man met levenslange ervaring in diepe armoede.

In de voorstelling zien we een acteur die als tragische clown zijn interpretatie van de Hamlet uitvoert. Hij wordt hierbij onderbroken door een man uit het publiek die er bij de acteur op aandringt maar liever het door hem meegebrachte boek voor te lezen. Als rede voert de man aan dat hij zelf niet kán lezen.

De acteur gaat overstag vanwege het vasthoudende karakter van de man. Tijdens het lezen raakt de acteur in de ban van het verhaal in het boek van Joseph Wresinski. Geleid door de geheimzinnige man transformeert de acteur in Joseph Wresinski die vertelt over de belevenissen en ervaringen van kinderen die in armoede opgroeien.

Op het eind van de voorstelling wordt de missie van de geheimzinnige man duidelijk. Samen met de acteur trekt hij de wereld in om gezamenlijk te getuigen van de wereld van armoede.

Vanaf 2002 hebben we drie seizoenen met de voorstelling door het land getrokken. De voorstelling werd 124 maal gespeeld op de meest uiteenlopende locaties: buurthuizen, woonwagenkampen, opvanghuizen voor dak- en thuislozen, opvang voor drugsverslaafden, kerken en theaters.